Ήττα της κυβέρνησης, κοντά οι εκλογές αναφέρει ο Διεθνής Τύπος για την χθεσινή ψηφοφορία

2014-12-19 18:16

O A. Σαμαράς «φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος στην Ευρώπη πριν βάλει στοίχημα το μέλλον της χώρας. Αντίθετα με τον πρόσφατο προκάτοχό του, διασφάλισε πριν ρίξει τη βόμβα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα εναντιωθούν» αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός για επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής μπορεί έπιασε εξ απήνης το ελληνικό κατεστημένο ένας στενός κύκλος εκλεκτών γνώριζε την κίνησή του. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε επανειλημμένως στο τηλέφωνο τις ημέρες πριν από την 8η Δεκεμβρίου

 «Ο Σόιμπλε δεν ώθησε τον Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα που ανακοινώθηκε, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η επιλογή του Σαμαρά δεν ήταν κακή», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η τακτική του Σαμαρά να στοιχηματίσει προκειμένου να διασώσει την κυβέρνηση και την καρριέρα του, ωρίς να αποξενώσει τους εταίρους στην Eυρωζώνη αντανακλά την επισφαλή θέση της χώρας εντός του ευρώ, αναφέρει το τηλεγράφημα και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά την ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας με το τέλος του μνημονίου που επέβαλε εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, έπειτα από την οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι είναι σε θέση να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η υποστήριξη εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμη και σιωπηρή, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική εγγύηση». 

Σύμφωνα με το Associated Press οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα απέχει πάρα πολύ από τους 200 που απαιτούνταν και προσθέτει ότι πλέον απαιτείται η υποστήριξη της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών για να εξασφαλιστεί η ψήφιση του υποψηφίου της Ν.Δ

“Η Ελλάδα κινήθηκε ένα βήμα πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές όταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για υποψήφιος του σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για ένα νέο αρχηγό κράτους” αναφέρει το Bloomberg τονίζοντας 

Το πρακτορείο τονίζει επίσης την υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων προσθέτοντας πως ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών , ο οποίος έπεσε κατά 20 τοις εκατό την περασμένη εβδομάδα , αυξήθηκαν 1,2 τοις εκατό .

Ο Α. Σαμαράς , ο οποίος πρόκειται να παραστεί σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες , δήλωσε  ότι εξακολουθεί να έχει δύο ακόμη πιθανότητες να εκλέξει Δήμα . «Η Ελλάδα δεν πρέπει να τεθεί σε μια κατάσταση αναταραχής , " είπε στους δημοσιογράφους μετά το αποτέλεσμα .
Στον Αλέξη Τσίπρα και στην πρόσφατη ομιλία του στην Κρήτη αναφέρονται Οι New York Times και στην απεύθυνση του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν.

Η αποτυχία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο πιθανόν να προκαλέσει εθνικές εκλογές που θα φέρουν την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές, αναφέρει η Ε. Smith  για τον  Guardian.

Πηγή : www.alterthess.gr

 

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com