Άνοιξε την προεκλογική περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας: "Τέλος στα παραμύθια του τρόμου - Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας"

2014-12-30 15:34


Στην κατάμεστη αίθουσα του Cine Κεραμεικός (έξω από την οποία ο δρόμος ήταν εξίσου γεμάτος από κόσμο), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το σύνθημα της νίκης στις επερχόμενες εκλογές και δεσμεύτηκε ότι με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει από την πρώτη κιόλας μέρα η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα, «μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης». Και επανέλαβε το δίλημμα της 25ης Γενάρη: Ο λαός θα επιλέξει ή το δρόμο των μνημονίων ή το δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας.

«Ας γίνει σαφές προς όλους, μέσα κι έξω από τη χώρα: Στον ελληνικό λαό ανήκει η απόφαση. Και αυτό το κλειδί καλούνται να ξαναπάρουν στα χέρια τους. Με τον πιο ομαλό και δημοκρατικό τρόπο. Τις εκλογές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Α. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό που «αγνόησε και υποβάθμισε τη Βουλή όσο κανείς άλλος στην ιστορία της». «Ο πρωθυπουργός του αυταρχισμού και της κοινωνικής κατεδάφισης», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, «είναι ο τελευταίος που έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά για συναίνεση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η πιο πλατιά συναίνεση θα συντελεστεί για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι η πλατιά συναίνεση για την αληθινή διαπραγμάτευση. Που θα γίνει για πρώτη φορά σε ουσιαστική βάση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Θα είναι η πλατιά συναίνεση στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην αναμενόμενη εκστατεία φόβου τονίζοντας ότι δεν θα καταφέρουν να τρομάξουν το λαό όπως έκαναν το 2012. «Γιατί αυτά με τα οποία το 2012, απείλησαν τον λαό ότι θα συνέβαιναν αν εκλέγονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τα υπέστη». Όπως σημείωσε, «τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί στον τόπο η δικαιοσύνη αλλά και η αλήθεια». Οι μεγάλες αλήθειες, όπως τις κατέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, που θα πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός είναι οι εξής:

Γιατί αλήθεια ο κος Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφέρονταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές;

Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών;

Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα;
Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια, ο κος Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, τη περιβόητη νύχτα των Κανών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών;
Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στη κα Μέρκελ, στο κο Μπαρόζο, στο κο Γιούγκερ;

Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάνες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά;

Είναι, επίσης, ώρα να μάθουμε: γιατί αλήθεια το 2012, ο τότε υπουργός οικονομικών, ο κος Στουρνάρας ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κο Σόιμπλε, για να του πεί το απαξιωτικό “forget it Giannis”;
Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες;

«Αυτές τις αλήθειες ζητά να μάθει ο ελληνικός λαός που λεηλατήθηκε, που έχασε τη περηφάνια και την αξιοπρέπειά του για να παραμείνει στις καρέκλες της εξουσίας ένα διεφθαρμένο, γερασμένο και διαπλεκόμενο καθεστώς εξουσίας» διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας «θυμήθηκε» τις δεκαοχτώ δεσμεύσεις Σαμαρά στις εκλογές του 2012, δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και υπενθύμισε ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες έχουν έτοιμο το νέο μνημόνιο, με όλα τα μέτρα που γλαφυρά περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη. Όπως είπε: Μιλούν για την ανάπτυξη που έρχεται. Ενώ έχουν έτοιμη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα φάρμακα, στα νησιά. Μιλούν για σταθερότητα, ενώ έχουν έτοιμη την πλήρη διάλυση του εργασιακού καθεστώτος στον ιδιωτικό τομέα. Μιλούν για ομαλότητα ενώ έχουν έτοιμη την απελευθέρωση των απολύσεων».

Αναφέρθηκε στα προπαγανδισιηκά ψεύδη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η περικοπή της χρηματοδότησης, η τιμωρία που «θα μας επιβάλουν η Μέρκελ και οι αγορές», το «νεκρό εδώ και πολύ καιρό Grexit». «Έχουν δίκιο να είναι φοβισμένοι κι αυτοί και όσα συμφέρονται κρύβονται πίσω τους από τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε σχετικά τρία πράγματα:

«Πρώτον, το 2014 δεν είναι 2012 Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι 4 συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες.

Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του 1τρισ ευρώ με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα και σε αντίθεση με το 2012, χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κατοχυρώσει να μην εφαρμόζουν μονομερώς τους κανόνες λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πολιτικές λιτότητας δέχονται χτυπήματα ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία. Το πολιτικό έδαφος λοιπόν είναι πιο ευνοϊκό για μια χώρα που θέλει να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. Και οι σημερινές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου».

Με την επόμενη κυβέρνηση, διεμήνυσε, η χώρα «θα απελευθερωθεί από τα κάθε λογής δεσμά η δικαιοσύνη για να αναλάβει με ευθύνη και ευθύτητα όλες τις υποθέσεις των σκοτεινών διαδρομών του χρήματος και εκείνων που πλούτισαν και πλουτίζουν παράνομα σε βάρος του ελληνικού λαού. Θα κοπούν τα δεσμά που έχει επιβάλει στην εργατική τάξη το νέο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό καθεστώς. Θα καταργηθεί συστηματικά και ολοκληρωτικά το καθεστώς των μνημονίων. Θα ανοίξει ο δρόμος σε μια δημοκρατία που δεν τελειώνει με το εκλογικό δικαίωμα, αλλά απλώνεται σε όλους τους τομείς και τα πεδία δράσης της κοινωνίας. Θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία».

Όπως ανέφερε, στην προσπάθεια για την αναγέννηση της κοινωνίας είναι καλοδεχούμενοι όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία, «όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα». Όπως τόνισε, είναι «καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη, καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης. Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, όσοι θέλουν να συμβάλουν με ανιδιοτέλεια και με σεβασμό στη κρίση του λαού, σε ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής».

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα και προειδοποίησε να μην διανοηθούν να «πάρουν μαζί τους ούτε ένα δημόσιο έγγραφο», να μην «πειράξουν τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα». «Γιατί», επισήμανε, «αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στην δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι».

Κλείνοντας, μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, τόνισε: «Η κυβέρνηση σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το βραβείο της μάχης που έχουμε μπροστά μας. Με την καρδιά, αλλά και με το μυαλό, συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε».

Πηγή: left