Τριχόπτωση: Το αιώνιο πρόβλημα βρήκε τη λύση του;

2018-01-09 17:54

hairloss_vlachopoulos.jpeg

Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν διαταραχές στη λειτουργία της τριχοφυΐας και ειδικότερα ένα είδος τριχόπτωσης, την «διάχυτη ανδρογενετική αλωπεκία».

Η τριχόπτωση αυτή δεν θεωρείται βαριά ασθένεια, παρ' όλα αυτά όμως προκαλεί, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα, νευροψυχικές διαταραχές, μας λέει ο κύριος ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ. Από εκατοντάδες χρόνια πριν, επιστήμονες και «πρακτικοί» έχουν ασχοληθεί με σκοπό να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Δοκιμάστηκαν μαγικά διαλύματα «πρακτικών» από εκχυλίσματα φυτών, από βότανα και κάθε λογής «μαντζούνια». Εκμεταλλεύτηκαν αφελείς και δώσανε υποσχέσεις και ελπίδες που γρήγορα εξανεμίστηκαν.

Η επιστημονική φαρμακευτική- ιατρική έρευνα έχει μέχρι σήμερα δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ταχύτητας της εξέλιξης της «ανδρογενετικής αλωπεκίας».

Πώς εμφανίζεται και εξελίσσεται η «ανδρογενετική αλωπεκία»;
Παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό των ανδρών (70% περίπου) και σε μικρότερο ποσοστό των γυναικών (25% περίπου). Στους άνδρες-εμφανίζεται σαν αραίωση στην μετωποκροταφική χώρα. Μπορεί στη συνέχεια να εξελιχτεί σε διάφορα στάδια ή και να σταματήσει σε κάποιο από αυτά. Ή ταχύτητα εξέλιξης διαφέρει από -άτομο σε άτομο.

Στη γυναίκα εμφανίζεται συνήθως με ελαφρά αραίωση ίων τριχών της μετωποβρεγματικής χώρας. Μπορεί στη συνέχεια να εξελιχτεί αργά σε εντονότερη αραίωση ολόκληρης της βρεγματικής χώρας ή να παραμείνει σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης.

Ποιες είναι οι αιτίες όμως που προκαλούν την ανδρογενετική αλωπεκία;
Ιατρικές έρευνες των τελευταίων-ετών εικάζουν ότι το είδος αυτής της τριχόπτωσης εμφανίζεται σε ορισμένα τμήματα του τριχωτού της κεφαλής όπου ευαίσθητοι και με γενετική προδιάθεση τριχρθύλακοι μετατρέπουν την ανδρογόνο ορμόνη «τεστοστερόνη» σε δραστικούς- ενεργούς μεταβολίτες οι οποίοι προκαλούν εκφυλιστικές βλάβες στα κύτταρα του βολβού της τρίχας, με συνέπεια τον πρόωρο τερματισμό της ανάπτυξης της και τον μετασχηματισμό των ώριμων τριχών σε χνούδι.

Ακόμη, η αυξημένη συγκέντρωση «χοληστερόλης» (ουσίας από την οποία προέρχεται η ανδρογόνος ορμόνη «τεστοστερόνη») στους τριχοθυλάκους που βρίσκονται στην «τελογενή φάση» (στάδιο παρακμής και πτώσης της τρίχας), θεωρείται υπεύθυνη για την παρεμπόδιση της μετάπτωσης των θυλάκων-αυτών στην «αναγενή φάση» (στάδιο σχηματισμού και ανάπτυξης της τρίχας), με τελικό αποτέλεσμα την αναστολή ανάπτυξης των τριχών.

Μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της «διάχυτης ανδογενετικής αλωπεκίας» έχει η έγκαιρη-και σωστή διάγνωση καθώς & η αξιολόγηση αυτού του είδους της τριχόπτωσης από τους ειδικούς Δερματολόγους- ιατρούς.

Πολύ αισιόδοξα είναι σήμερα τα μηνύματα από την φαρμακευτική-ιατρική έρευνα για την αντιμετώπιση αυτού του ‘αιώνιου προβλήματος’

Τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα απέδειξαν ότι η ισορροπία  των επιπέδων των προσταγλανδινών (Μεγάλη ομάδα βιολογικά δραστικών, τοπικών ορμονών), κατέχουν καθοριστικό  ρόλο στην ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής. Η διατάραξη των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε αλωπεκία. Οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν ένα ευρύ αριθμό βιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της αγγειοδιαστολής, της αγγειακής διαπερατότητας κτλ. Χαρακτηριστικό φαινόμενο στην αλωπεκία είναι η αύξηση της φλεγμονής αλλά και η μείωση της φάσης αναγέννησης των τριχών. Συνδυάζοντας τρία συστατικά το καθένα από τα όποια δρα σε διαφορετική προσταγλανδίνη, επιτυγχάνεται πλέον αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας.

Τα πλέον σύγχρονα προϊόντα που ήδη εφαρμόζουμε, είναι η latanoprost που, όπως αποδείχτηκε από ευρεία επιστημονική έρευνα, έχει την ικανότητα να παρατείνει την αναγεννή   φάση της τρίχας με αποτέλεσμα την ταχεία πάχυνση και επιμήκυνση αυτής. Ύστερα από πολυετείς επίσης μελέτες αποδείχτηκε ότι εξαιρετικά αποτελέσματα προσφέρει και η prostaquinon που ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, ενώ εξουδετερώνει την σμίκρυνση των θυλάκων των τριχών.

Τα πιο πάνω νέα επιστημονικά επιτεύγματα δεν παρουσιάζουν καμιά παρενέργεια συγκριτικά με τα προηγούμενης γενιάς προϊόντα.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com