Τι πρέπει να ξέρετε όταν ξεκινάτε την στερεά τροφή στο μωρό σας

2016-03-16 16:25

baby eating

Ο συνιστώμενος  χρόνος για την εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού σας είναι από τεσσάρων μέχρι έξι μηνών, αν και δεν είναι η ηλικία το μόνο κριτήριο. Πριν από την έναρξη των στερεών τροφών , το μωρό σας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάθεται, να γυρνάει και να στηρίζει το κεφάλι του και να μασάει.

Μερικές συμβουλές για την εισαγωγή των στερεών τροφών στο μωρό σας:

  • Μπορεί για εσάς να είναι φυσικό, όμως για το μωρό σας το να τρώει με το κουτάλι είναι κάτι καινούργιο. Μέχρι τώρα είναι συνηθισμένο σε υγρή μορφή τροφής και γι αυτό τον λόγο χρειάζεται εξάσκηση και χρόνος για να αρχίσει το μωρό σας να συνηθίζει το κουτάλι και την αίσθηση της στερεής τροφής στο στόμα του. Συνεπώς, να είστε υπομονετικοί και να επικεντρώνεστε περισσότερο στο να συνηθίσει το μωρό σας την νέα ,γι αυτό, εμπειρία από το να τρώει μεγάλες ποσότητες.
  • Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ακόμη και πολτοποιημένα κρέατα, μπορούν όλα να συμπεριληφθούν στην διατροφή του μωρού σας. Όμως, καλό θα ήταν να μην τα εισάγετε στην διατροφή του όλα μαζί για να μπορέσετε να καταλάβετε την αντίδραση του οργανισμού του. Ενημερώστε τον/την παιδίατρο σας σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποια αλλεργία ή περίεργη αντίδραση.
  • Το μωρό σας ξέρει πότε θέλει να σταματήσει να τρώει, οπότε μην αγνοήσετε την συμπεριφορά του αυτή. Όταν χορτάσει πιθανότατα θα αρχίσει να χτυπάει το κουτάλι, να κρατάει το στόμα του σφιχτά, να γυρνάει το κεφάλι του μακριά ή να αρχίσει να κλαίει. Μην το αναγκάσετε να φάει περισσότερο από όσο θέλει.
  • Είναι σίγουρο πως δεν θα αποφύγετε το να λερώνεστε εσείς  και ο χώρος γύρω από το μωρό σας όσο και το ίδιο το μωρό. Μεγαλώνοντας θα αρχίσει να προσπαθεί να τρώει μόνο του. Πιθανότατα, στην αρχή το φαγητό θα κατευθύνεται στο κεφαλάκι του, στα μάγουλα, στην μύτη, στα ρούχα, στα μαλλιά, ακόμη και στις επιφάνειες γύρω του. Για ένα μωρό το να μάθει να τρώει είναι μια συνολική εμπειρία για όλο το σώμα.

Πηγή : www.stogiatro.gr