Τι είναι το σύνδρομο έκρηξης της κεφαλής

2015-04-08 19:32
05F65FDD24DD27ECFFE6F0D59EFA7DB2.jpg

  Ακούγεται αρκετά τρομακτικό και ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους τα βράδια.

Τι είναι όμως το σύνδρομο έκρηξης της κεφαλής (γνωστό και ως σύνδρομο «εκρηγνυόμενης» κεφαλής);

Αν έχετε ακούσει ποτέ στον ύπνο μας μια δυνατή «έκρηξη», που δε μπορείτε να εξηγήσετε από πού προέρχεται, ίσως υποφέρετε κι εσείς από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Υπολογίζεται ότι το 10% έως 20% περίπου των ανθρώπων έχουν βιώσει κάποια στιγμή αυτήν την περίεργη κατάσταση, κατά την οποία ένα άτομο ξυπνά από τον ύπνο του από ένα πολύ δυνατό θόρυβο για να συνειδητοποιήσει σύντομα ότι ήταν μόνο… δημιούργημα της φαντασίας του.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με ψυχολόγους, συμβαίνει όταν μας πιάνει ο ύπνος.

Το είδος του θορύβου μπορεί να ποικίλει από εκρήξεις και «πυροτεχνήματα» μέχρι δυνατούς κτύπους πόρτας, ήχους από πυροβολισμούς ή ουρλιαχτά, κεραυνούς ή βρυχηθμούς.

Οι ήχοι αυτοί είναι ξαφνικοί και διαρκούν για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν επίσης διαταραχές στην όραση και νομίζουν ότι βλέπουν αστραπές ή λαμπάκια που αναβοσβήνουν.

Η κατάσταση αυτή διαταράσσει τον ύπνο και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς μερικές φορές οι πάσχοντες πιστεύουν ότι έχουν πάθει κρίση ή ότι κάποιος τους έχει επιτεθεί.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι η κατάσταση αυτή εμφανιζόταν μόνο σε ανθρώπους ηλικίας κοντά στα 50, όμως η έρευνα του Dr Brian Sharpless έδειξε ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο Sleep Medicine Reviews.

Πηγή : medicalnews.gr

 

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com