Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα

2017-03-16 16:45

diabetes123ef.jpg
Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.  Τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός  των ατόμων με διαβήτη στη Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί.

Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον ολοένα και μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά.

Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, γεγονός που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την  έναρξη του 15ου Πανελλήνιου Διαβητολογικού Συνεδρίου, του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα (15/03) και θα συνεχιστούν έως τις 18 Μαρτίου 2017, στο ξενοδοχείο Athens Hilton.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Ε.ΜΕ.ΝΟ., που διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων (≥ 18 ετών) που ζουν στην Ελλάδα, με βάση την απογραφή του 2011, δείχνουν ότι ,μετά από στάθμιση για το δειγματοληπτικό σχεδιασμό καθώς και για ηλικία και φύλο, ο επιπολασμός του διαβήτη εκτιμάται στον ενήλικο πληθυσμό στο 10%, με 95% όρια αξιοπιστίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά, 5.967 άτομα (51,5% γυναίκες, διάμεση ηλικία 47,7 έτη) από όλη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 78,4%. Για 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων) ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη και ανάμεσα σε αυτά, 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτούς, και εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη. Από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, υπήρχαν αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 504 (76,4%) άτομα. Από τα 504 αυτά άτομα, το 26,7% (Ν=133) έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

Επισημαίνεται ότι ο επιπολασμός υπολογίστηκε στο σύνολο των 5.910 ατόμων που είτε είχαν αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων είτε έγκυρη απάντηση στην ερώτηση για διαγνωσμένο διαβήτη.

ede.ta1.jpg

Τα highlights του Συνεδρίου

Μερικές από τις σημαντικές εργασίες του Συνεδρίου που περιλαμβάνουν, επιστημονικά και μη θέματα, όπως:
•    Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας Ε.ΜΕ.ΝΟ (αναλυτικά στοιχεία παρακάτω)
•    Αναθεωρημένες  Κατευθυντήριες  Οδηγίες ΕΔΕ, νέα φάρμακα, έννοιες καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, καινούργια κεφάλαια
•    Ξένοι Ομιλητές:
α) Αρεταίειος διάλεξη: που αφορά τη νευροπάθεια ΑΝΣ στην οποία συμμετέχει ο Καθηγητής Kempler

β) Νέος αλγόριθμος μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της  μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες, Καθηγητής Rubino

γ) Πρόοδος που έχει επιτευχθεί για το τεχνητό πάγκρεας, Καθηγήτρια Nimri

•    Αδελφοποίηση με Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου: κοινοί στόχοι προαγωγής γνώσης και συνεργασίας για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καλύτερη αντιμετώπιση και ενημέρωση κοινής γνώμης

•    Συνέχιση της πολύ σημαντικής συνεργασίας με τους ασθενείς,  και πιο συγκεκριμένα με την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ), με προσφωνήσεις στην τελετή έναρξης

•    130 γραπτές εργασίες συνολικά, από τις οποίες θα παρουσιαστούν περισσότερες από τις 120.

•    Ποιητικός Διαγωνισμός

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προκηρύξε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη. Το βραβείο για το καλύτερο ποίημα θα απονεμηθεί κατά την διάρκεια του Πανελληνίου Συνέδριου.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com