Σώσε τα μαλλιά σου από την ψαλίδα

2016-09-05 15:42

stogiatropsalida.jpg

H ψαλίδα είναι το πιο κοινό πρόβλημα μαλλιών για τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα μεγάλης εταιρείας προϊόντων περιποίησης μαλλιών, ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των γυναικών πιστεύουν ότι τα μαλλιά τους έχουν ψαλίδα.

Η DJ Freed, hair stylist και ιδιοκτήτρια του Key Lime Pie Salon and Wellness Spa στην Ατλάντα μας συμβουλεύει πως θα διατηρούμε τα μαλλιά μας πάντα σε άψογη φόρμα.

Πως δημιουργείται η ψαλίδα

Ακριβώς όπως το δέρμα, έτσι και η τρίχα αποτελείται από διαφορετικές στοιβάδες. Η εξωτερική στοιβάδα, ή αλλιώς ανώτερη κεράτινη στοιβάδα, αποτελείται από νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στοιχισμένα όπως τα κεραμίδια στη σκεπή ενός σπιτιού. Αυτή η δομή προστατεύει τη μεσαία στοιβάδα – τον φλοιό –, ο οποίος αποτελείται από μακριές συσπειρωμένες πρωτεΐνες που απαρτίζουν το εσωτερικό της τρίχας. Η ψαλίδα παρατηρείται όταν η προστατευτική στοιβάδα φθείρεται στην άκρη της τρίχας με αποτέλεσμα οι ίνες της μυελώδους στοιβάδας (η τρίτη και πιο εσωτερική στοιβάδα της τρίχας) να ξετυλίγονται και η τρίχα να σπάει κατά μήκος.

Πώς εντοπίζεται η ψαλίδα

Είναι εύκολο να εντοπίσεις την ψαλίδα, αλλά μην ξεχνάς ότι υπάρχουν κι άλλα σημάδια που σου «λένε» ότι τα μαλλιά σου έχουν ανάγκη από extra φροντίδα. Αυτά είναι:

– Η όψη τους: Τα μαλλιά σου είναι θαμπά και ξηρά; Τα υγιή μαλλιά είναι λεία και λαμπερά. Όταν έχουν υποστεί φθορά τα λέπια της τρίχας οι τούφες μοιάζουν ξηρές κι ατίθασες.

– Οι συνήθειες σου στο styling μαλλιών: Μπορεί το πιστολάκι ή το ισιωτικό να αποτελεί σύγχρονη ανάγκη, αλλά η συστηματική χρήση του σεσουάρ (στην υψηλότερη σκάλα), του σίδερου για μπούκλες και/ή του σίδερου ισιώματος μπορεί να κάνει τα μαλλιά ξηρά και εύθραυστα, ειδικά αν έχεις λεπτή τρίχα (που είναι πιο επιρρεπής στο σπάσιμο).

Απλές λύσεις για να μειώσεις την ψαλίδα

Απόφυγε τις βούρτσες με πλαστική τρίχα, γιατί μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη φθορά ξεριζώνοντας τις τρίχες. Χρησιμοποίησε σε στεγνά μαλλιά μια πλατιά βούρτσα με μαλακή βάση για να μπορείς να βουρτσίζεις σε βάθος, ενώ στα βρεγμένα μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο χρησιμοποίησε μια χτένα με φαρδιά δόντια.

Aν έχεις ξηρά μαλλιά μην λούζεσαι καθημερινά. Ενδιάμεσα από τα λουσίματα τρίψε απλώς το τριχωτό της κεφαλής με τα δάχτυλα, ενώ είσαι στο ντους και βάλε λίγο conditioner στις άκρες.

Προστάτευσε τα μαλλιά σου από τη θερμότητα του styling. Άφησε να δράσει για λίγα λεπτά μια μάσκα εντατικής φροντίδας και κράτησε το πιστολάκι σε απόσταση τουλάχιστον 10 εκ. μακριά από τα μαλλιά σου.

Κλείσε ραντεβού για τριμάρισμα κάθε 6 με 8 εβδομάδες για ν’ απαλλαγείς από τις κατεστραμμένες άκρες. Και μην αφήνεις τον κομμωτή ή την κομμώτρια να σου δίνει σχήμα με την ξυριστική μηχανή γιατί φθείρει την άκρη της τρίχας, λέει η Freed.

Χρησιμοποίησε ένα προϊόν βαθιάς θρέψης δύο φορές την εβδομάδα.

Ανάμεσα στα κουρέματα, προσπάθησε να μην στρεσάρεις τα μαλλιά σου. Για παράδειγμα, αντί να τα τραβάς πίσω με ένα πλαστικό ή μεταλλικό κλιπ που μπορεί να σπάσει τις τρίχες, χρησιμοποίησε ένα υφασμάτινο ή ελαστικό κοκαλάκι που σέβεται περισσότερο τα μαλλιά σου, εξηγεί. «Μόλις αρχίσεις να περιποιείσαι καλύτερα τα μαλλιά σου, θα παρατηρήσεις αμέσως τη διαφορά πάνω τους».

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com