Πόσους φίλους πραγματικά χρειαζόμαστε στη ζωή μας;

2017-05-15 08:56

super-friendship-hd-wallpaper_1_1600x900.jpg

Οι φίλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, και γι’ αυτό όλοι ψάχνουμε να βρούμε φίλους που θα είναι δίπλα μας στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα.

Σημασία λοιπόν έχει η ποιότητα και ο χαρακτήρας των φίλων..αλλά τι λένε γι’ αυτό οι κοινωνιολόγοι;

Σύμφωνα με τον RobinDunbar, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μελετά τις ανθρώπινες σχέσεις εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να διατηρήσουν σταθερές σχέσεις με περίπου 150 ανθρώπους.

Μέσα σε αυτό τον αριθμό των 150 ατόμων, αριθμός Dunbarπρος τιμή του επιστήμονα, μπορούμε να εντοπίσουμε μικρότερους ομόκεντρους κύκλους ανθρώπων με τους οποίους έχουμε περισσότερη οικιότητα.

Οι υγιείς άνθρωποι, όπως επισημαίνει ο Dunbar, διατηρούν σχέσεις συμπάθειας με 10 – 15 ανθρώπους, (συμπάθεια σημαίνει με άλλα λόγια ότι ο θάνατος τους θα μπορούσε να μας προκαλέσει δυσφορία) και έχουν 3 – 5 καλούς φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστούν ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

Δυστυχώς, αυτό το ιδανικό σενάριο δεν παρουσιάζεται στους περισσότερους από εμάς. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, την περίοδο 1985 – 2004, ο μέσος όρος στενών προσωπικών σχέσεων, μειώθηκε από 2,94 στο 2,08.

Χαρακτηριστικά, το 2004 το ινστιτούτο GSSδιαπίστωσε πως το 25% των Αμερικανών δεν έχουν κανένα φίλο για να επικοινωνήσουν πιο στενά.  Και η κατάσταση αναμένεται να είναι δραματική στο μέλλον με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com