Πόσο καλά πλένετε τα χέρια σας;

2017-02-13 15:24

handwashromanou.jpg

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και δεν υπάρχει τρόπος απόλυτης προστασίας. Με τη σωστή υγιεινή των χεριών, ωστόσο, μπορούμε να προστατευτούμε εμείς και οι γύρω μας από ιώσεις και λοιμώξεις που προκαλούν τα διάφορα μικρόβια.


Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) οι λοιμώξεις θα μειώνονταν σημαντικά, αν γνωρίζαμε πως να πλένουμε σωστά τα χέρια μας. Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:
- Πλυθείτε με νερό και σαπούνι, όταν τα χέρια σας είναι εμφανώς λερωμένα. Αλλιώς χρησιμοποιήστε ένα αλκοολούχο αντισηπτικό.
- Ανοίξτε τη βρύση και βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό. Προσθέστε σαπούνι, σε επαρκή ποσότητα, ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών.
- Τρίψτε τις παλάμες μεταξύ τους. Τρίψτε την παλάμη του δεξιού χεριού, πάνω στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού χεριού, βάζοντας τα δάχτυλα του δεξιού, στα μεσοδαχτύλια διαστήματα του αριστερού χεριού και αντιστρόφως. 

- Τρίψτε τις παλαμιαίες επιφάνειες των χεριών και τα μεσοδακτύλια διαστήματα,τοποθετώντας τα δάχτυλα σταυρωτά.

- Τρίψτε ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδαχτύλων και των δύο χεριών, κλείνοντας το κάθε ένα χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.

- Κλείστε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού, μέσα στην παλάμη του δεξιού χεριού- τρίψτε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως.

- Τρίψτε τα ακροδάχτυλα του δεξιού χεριού με περιστροφικές κινήσεις (της ίδιας και αντίθετης φοράς) στην παλάμη του αριστερού χεριού και αντιστρόφως.

- Ξεπλύντε καλά τα χέρια σας με νερό.
- Στεγνώστε με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης.
- Κλείστε τη βρύση χρησιμοποιώντας τη χάρτινη χειροπετσέτα και όχι με το χέρι για να μη ξαναμολυνθείτε.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 40-60 δευτερόλεπτα.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com