Οι εξελίξεις στην χειρουργική πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

2017-06-19 12:20

oi-ekselikseis-stin-xeirourgiki-prosthiou-xiastoy-syndesmou.jpg

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος είναι ένας σοβαρός τραυματισμός , τόσο για την καριέρα ενός αθλητή , όσο και για την υγεία του ιδίου του γόνατος .  Κάποιοι αθλητές δεν επανέρχονται στο προ του τραυματισμού επίπεδο και κάποιοι , αναπόφευκτα , παρουσιάζουν στο μέλλον  αρθρίτιδα μας λέει ο κύριος ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ IOC Sp Dip Phy

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΩ ΤΕΝΟΔΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Π.Χ.Σ.

Έχει βρεθεί ότι η τελική στροφική αστάθεια (μετά το χειρουργείο), είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγων για την αίσθηση λειτουργικής σταθερότητος, την επάνοδο σε δραστηριότητες και την φθορά του γόνατος στη διάρκεια του χρόνου.

Επομένως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής , ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη στροφική σταθερότητα . Μεταξύ αυτών των τεχνικών,  δηλ. πιο οριζόντια τοποθέτηση του μοσχεύματος, «διπλή δεσμίδα» και έξω τενόδεση, φαίνεται ότι η τελευταία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η έξω τενόδεση (τεχνική McIntosh ή Lemair) χρησιμοποιείτο την δεκαετία του ’70 ως μοναδική επιλογή, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετη της κλασσικής συνδεσμοπλαστικής: μετά την τοποθέτηση και καθήλωση του μοσχεύματος, με μία τομή περίπου 4 -5 εκ. στην  έξω επιφάνεια του γόνατος, με μία λωρίδα της λαγονοκνημιαίας ταινίας που την καθηλώνουμε στον μηρό, περιορίζουμε την πρόσθια έξω στροφική αστάθεια της κνήμης. Ο επιπλέον χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 15 – 20΄.
Είναι μία τεχνική ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό  για αθλητές υψηλού επιπέδου και αυξημένων απαιτήσεων . Επίσης εφαρμόζεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου επαναρρήξεως του μοσχεύματος , καθώς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το μόσχευμα. Τέλος θεωρείται απόλυτη ένδειξη στις επανεπεμβάσεις μετά από αποτυχία του μοσχεύματος.

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι ο ίδιος με την απλή συνδεσμοπλαστική.
Η προσωπική μας εμπειρία μετά από 4 περίπου χρόνια εφαρμογής είναι πολύ καλή έως άριστη όσον αφορά τον κίνδυνο επαναρρήξεων, την σταθερότητα του γόνατος και την επάνοδο σε αθλητικές δραστηριότητες.

 

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com