Να πάρω τάμπλετ στο παιδί μου;

2016-10-12 17:01
 

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

babytablet

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των τάμπλετ έχει γιγαντωθεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, οι οικογένειες που διαθέτουν τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο με οθόνη αφής έχει ανέλθει από 7% το 2011 σε 71% το 2014. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με τις οθόνες αφής. Είναι όμως αυτό καλό ή κακό;

Οι συγγραφείς πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology υποστήριξαν ότι η ενασχόληση των μικρών παιδιών με τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της λεγόμενης “λεπτής κινητικότητας” των νηπίων. Λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι ο συντονισμός των μικρών μυϊκών κινήσεων οι οποίες απαντώνται επί παραδείγματι στα δάκτυλα, συνήθως σε συντονισμό με τα μάτια.
Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι που εκφράζουν ανησυχίες ότι η χρήση της οθόνης από μικρή ηλικία μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για παράδειγμα, συμβουλεύει τα παιδιά να μην εκτίθενται στις οθόνες, πριν την ηλικία των δύο ετών, οδηγία που έχει βρει πρόσφορο έδαφος και σε άλλες χώρες. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όμως αυτή η οδηγία;
Ο Tim J. Smith από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μία online μελέτη σε 715 βρετανικά νοικοκυριά και διαπίστωσαν ότι το 51,22% των μωρών 6-11 μηνών και το 92,05% των νηπίων 19-36 μηνών χρησιμοποιούν καθημερινά οθόνες αφής. Η έρευνα περιλάμβανε επίσης ερωτήσεις σχετικές με την ανάπτυξη των παιδιών και τις κινητικές τους δεξιότητες, αλλά και τη γλωσσική τους ανάπτυξη. Κι ενώ οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της χρήσης των touch screens και της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών, στα νήπια 19-36 μηνών η χρήση του τάμπλετ συσχετίστηκε θετικά με την ικανότητά τους να ενώνουν τουβλάκια, που θεωρείται ένδειξη κινητικού ελέγχου των παιδιών.
Aκόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η χρήση του τάμπλετ ενισχύει τη “λεπτή κινητικότητα” των νηπίων ή αν τα παιδιά που έχουν ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες χρησιμοποιούν νωρίτερα αυτές τις συσκευές. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί η φύση αυτής της σχέσης. Το μόνο βέβαιο είναι πως η νέα γενιά παιδιών προσαρμόζεται ταχύτατα στη νέα τεχνολογία.

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com