Μαθητές σχεδίασαν «έξυπνα» προφυλακτικά

2015-06-24 19:07
condom1-656x410.jpg

Ένα «έξυπνο» προφυλακτικό, που αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύει την παρουσία σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απλό τρόπο για την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών μόλυνσης και να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Το προφυλακτικό ονομάζεται S.T.EYE και περιλαμβάνει ένα στρώμα εμποτισμένο με μόρια που συνδέονται με τα βακτήρια και τους ιούς που σχετίζονται με τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μόρια που είναι ενσωματωμένα στο προφυλακτικό να φθορίζουν ένα ορισμένο χρώμα σε χαμηλό φως, ανάλογα με τη μόλυνση που έχει ανιχνευθεί.

Το πράσινο χρώμα φανερώνει την παρουσία χλαμυδίων, το κίτρινο έρπητα, το μωβ υποδηλώνει την παρουσία θηλωματοϊού που προκαλεί την εμφάνιση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και το μπλε σύφιλης, όπως εξήγησαν οι νεαροί σχεδιαστές.

Παρότι προς το παρόν το προφυλακτικό βρίσκεται στο στάδιο της ιδέας, οι μαθητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα.

Ο 14χρονος Daanyaal Ali από την ακαδημία Isaac Newton Academy στο Illford (βορειοανατολικό Λονδίνο) δήλωσε, ότι ελπίζει κάποια στιγμή το προφυλακτικό αυτό να κάνει τους ανθρώπους πιο συνειδητοποιημένους και ενήμερους για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πιο πρόθυμους και αναζητούν θεραπεία στους ειδικούς.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι, που θα έκανε την ανίχνευση των βλαβερών ΣΜΝ πιο ασφαλή, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γίνουν πιο υπεύθυνοι», είπε ο ίδιος μιλώντας στη MailOnline.

Η ιδέα των μαθητών κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Υγεία του τελικού διαγωνισμού, στο πλαίσιο των βραβείων TeenTech, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση της φυσικής, της μηχανικής και της τεχνολογίας στα σχολεία.

Πηγή : medicalnews.gr