Καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού

2015-05-05 16:45
0B83EBC761DD18A3990FC7D0CA4D5C29.jpg

  Την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο Σύστημα Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και 4 αναπληρωτές υπουργοί: Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με τον κ. Στρατούλη να δηλώνει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται και όποια συμφωνία κάνει με τους εταίρους δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που θα βρίσκεται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως 11 Μαΐου. Ο υπουργός μίλησε για μείζον πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ότι η «μπόρα» της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική του κάλυψη, συνέχισε, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα ανθρωπεκεντρικό κράτος που λειτουργεί με αλληλεγγύη προς τους πολίτες του.

Με το νέο σύστημα θα έχουν πλέον πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες. Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία. Το σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθευονται μέσω των ΚΕΠ. Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους. Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.

«Διευρύναμε τους δικαιούχους και διευρύναμε τις παροχές», ανέφερε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για «υγειονομική φτώχεια» και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί με την ανεμπόδιστη πρόσβαση των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα δεχθεί επιπλέον επιβάρυνση από τον αυξημένο αριθμό ασθενών. Οι διαδικασιες έκδοσης ΒΥΑ επιταχύνονται, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η μάχη θα δίνεται καθημερινά και η υλοποίηση της ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα, είπε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015 και εκτιμώντας ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως που είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς έως σήμερα με τα εμπόδια που έμπαιναν λίγοι είχαν επωφεληθεί, είπαν οι υπουργοί, ενώ ο κ. Ξανθός εξήρε το ρόλο και την προσφορά των Κοινωνικών Ιατρείων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 20ή Μαΐου. Έως σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση σίτισης 106.000, 33.000 για δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρευματος και 26.000 για επιδότηση ενοικίου. Στα 200 εκατ. που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί θα προστεθούν και άλλα 135 που εξασφαλίστηκαν μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων.

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com