Καταρρέουν οι Μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών

2015-06-25 17:26
iatroi.medium.jpg

Καταρρέουν οι Μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος ζητά την άμεση ανάκληση της «απαράδεκτης απόφασης» για περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ο ΙΣΑ επικαλείται το παράδειγμα της Τήλου, η οποία δεν έχει κανέναν γιατρό για 500 μόνιμους κατοίκους – και σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή, ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης που «τινάζει στον αέρα τις ετοιμόρροπες δομές υγείας των νησιωτικών περιοχών».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τονίζει ότι σ’ αυτές τις περιοχές όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι αξιοσημείωτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης μόνο επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία – και επισημαίνει : «Τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η εφημερία των ιατρικών μονάδων καθίσταται πλέον επισφαλής, οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της μείωσης των αποδοχών τους, με επακόλουθο όλων αυτών, την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ασθενείς».

Ενδεικτικά, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η Τήλος, ένα νησί με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό. Οι Λειψοί έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια. Στη Νίσυρο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Η Πάτμος έχει δύο παθολόγους και δεν υπάρχει μικροβιολόγος, αγροτικός, παιδίατρος και ακτινολόγος. Στη Χάλκη ένα νησί με 3.100 κατοίκους υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Πάρο για περισσότερα από 2.000 παιδιά δεν υπάρχει παιδίατρος. Χωρίς παιδίατρο είναι και η Σίφνος, στην οποία από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους οι 500 είναι παιδιά. Στα Ψαρά, στη Χάλκη και στην Ανάφη, ένας αγροτικός γιατρός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό.

Όπως εξηγεί ο Γ. Πατούλης «ολόκληρα νησιά μένουν στο έλεος του Θεού, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Η στελέχωση όλων αυτών των απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα».

Ο ΙΣΑ μεταξύ άλλων προτείνει:

-Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

-Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές, παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

-Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής, με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως, είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

-Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

Πηγή : medicalnews.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com