Η Σαρακοστή των ορνέων Του Γιάννη Τσίχλα

2017-02-28 18:47

Οι τεμπέληδες της εύφορης κρατικής κοιλάδας

Είμαστε θεατές σε ένα σήριαλ, με τη ζωή μας και τη ζωή του τόπου σε τηλεοπτικό πακέτο, με προεκλογικά και μετεκλογικά επεισόδια και τις εκλογές ως συνδετικό κρίκο.

Σκηνοθέτες, οι ηγετικοί μηχανισμοί με τα ενσωματωμένα επικοινωνιακά επιτελεία που λαμβάνουν τα εκλογικά αποτελέσματα ως πρώτη ύλη, στήνοντας το μετεκλογικό σκηνικό που είναι ...προεκλογικό. Με την άρρητη αποδοχή όλων, τα επεισόδια ανεβαίνουν αποκλειστικά στην κρατικο–κοινοβουλευτική σκηνή και στο παρασκήνιο. Αντιθέτως, καμία διεργασία, απόλυτη ομίχλη, στο παραγωγικό τοπίο, κανένα «κίνημα» δεν πηγάζει από την παραγωγική βάση. Η Ελληνική κοινωνία στερούμενη των δικών της ιστορικών δεδομένων και στοιχειώδους αυτογνωσίας βαδίζει χωρίς Σκοπό, με ξεκομμένες την παραγωγική βάση από το πολιτικό εποικοδόμημα.

Η έννοια «αποκέντρωση» παραμένει ακαθόριστη, καθότι για να υπάρξει κάποιοι πρέπει να ...αποκεντρωθούν, πράγμα αδιανόητο για μια κοινωνία εθισμένη στις δανειο– επιδοτούμενες μεταπρατικές και κάθε λογής παρασιτικές υπηρεσίες, χωρίς αίσθηση του «κοινού συμφέροντος». Αδιανόητη είναι και η σημασία της παραγωγικής και γι’ αυτό σκληρής εργασίας της μόνης που αποφέρει εθνικό πλούτο ως μοναδική προϋπόθεση ανάπτυξης ανεξαρτησίας και ανάδειξης υγειών πολιτικών δυνάμεων.

Ό,τι αγνοούμε, δεν το διεκδικούμε, καθόσον δεν διδασκόμαστε ότι: Είναι άλλο η εργασία ως «δουλειά επιβίωσης» και άλλο η εργασία ως «φορέας δομής κοινωνικών σχέσεων», άλλο το «δικαίωμα εργασίας» και άλλο το «δικαίωμα επί των προϊόντων της εργασίας». Η μαζική άγνοια ευνοεί την διακομματική αντιπαραγωγική ιδεολογία που με φορέα ένα τεμπέλικο κρατικοδίαιτο κομματικό προσωπικό, παντελώς ανίκανο για κάτι τι παραγωγικό, και με εργαλείο την βλακώδη ιδεολογικοποιημένη γραφειοκρατία, καταστέλλει ότι δεν πάει με τα βαλτωμένα νερά της.

Ούτω πως η όποια «ανάπτυξη γηγενών παραγωγικών δομών» παραμένει έμβρυο στην ακαδημαϊκή ερευνητική μήτρα, με τον περιβάλλοντα χώρο αφυδατωμένο και τον τοκετό αμφίβολο. Όλοι αποφεύγουν επιμελώς τις γενεσιουργικές οδύνες, ψηφίζοντας έναν πρωθυπουργό μια κυβέρνηση που «θα κάνει κάτι». Δύσκολα αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους. Μιλάμε για «κίνημα» με πολλές απλήρωτες παραγωγικές εργατοώρες. Έτσι προχωρούν οι κοινωνίες που έχουν Σκοπούς, κάποιοι λίγοι θα μπαίνουν μπροστά για να τραβάνε το κάρο. Ε..., αυτοί οι λίγοι με τις φόρμες εργασίας πρέπει να έχουν και τον πολιτικό λόγο, όχι οι άσχετοι κυβερνητικοί -με ή χωρίς γραβάτες!

Οι έχοντες σήμερα δημόσιο λόγο, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως έχουν κάθε δικαίωμα, απλά δημαγωγούν. Εξ ίσου κρίνονται και οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως έχουν επίσης κάθε δικαίωμα, κάθε είδους εξωθεσμικές ή κινηματικές συλλογικότητες, αποσαφηνίζοντας το περιεχόμενο που δίνουν στο κατ’ αυτές οριζόμενο ως «ριζοσπαστικό κίνημα από τα κάτω». Η εγκαταλειμμένη και εξ αυτού, παρθένα «μέσα» Ελλάδα προσφέρεται απλόχερα όσο ποτέ άλλοτε για όσους σκαλίζουν «ρίζες» ως αποδείξεις για του λόγου τους το αληθές.

Εν τω μεταξύ τα όρνεα ανενόχλητα κατατρώνε τις σάρκες του λαού και του τόπου. Με αυτή την παραγωγική υπανάπτυξη οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και το αμετακίνητο κράτος, απλά διαχειρίζονται το μαύρο χάλι καταστέλλοντας κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Γι' αυτό και μέγιστες οι υπηρεσίες τους προς την ξένη προστασία, που τις αμείβει πλουσιοπάροχα.Κρατάμε τις αποστάσεις...

Τα κόμματα χαριεντίζονται μέσα στη διαστημική φούσκα τους. Κάθε επίκληση σε εγρήγορση είναι ματαιοπονία καθόσον απευθύνονται σε μια ρευστοποιημένη χωρίς ραχοκοκαλιά «κοινή γνώμη» που με την ελάχιστη προσπάθεια της ψήφου αναμένει τα μέγιστα. Που αυτοβούλως σβήνει από τη συλλογική της μνήμη τις τραγικές βιωματικές της εμπειρίες μαζί με τις πολιτικές που προηγούνται και έπονται αυτών. Πλέον εύκολα οι τηλεοπτικοί μύθοι παίρνουν τη θέση της πραγματικότητας.

Πως αλλιώς εκτός από «μυθολογικό» μπορεί να ερμηνευτεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό, όπου η «κοινή γνώμη» ξαναψηφίζει τα γνωστά μας κόμματα για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση φέρνοντας και ανάπτυξη;! Μιλάμε για τα ίδια κόμματα με ίδιες ή παρόμοιες διαχειριστικές πολιτικές που η ανεπάρκειά τους άφησε ανοχύρωτη τη χώρα έρμαιο στη κερδοσκοπική μανία της ντόπιας και διεθνούς χρηματιστηριακής μαφίας.

Που πανηγυρίζουν με κάθε θεσμική «κατάκτηση», (κυβερνητική αυτοδιοικητική συνδικαλιστική κ.α.), δοξάζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες, αυτοϊκανοποιημένα με συνεδριακές προγραμματικές εξαγγελίες, κινηματικές διαδρομές Ομόνοια – Σύνταγμα και λεονταρισμούς από τα γνωστά μας έδρανα. Που εισβάλλουν στις ζωές μας διακηρύσσοντας δασκαλίστικα ή παπαδίστικα τον «ορθό λόγο», παλεύοντας με τα κύματα στα φουρτουνιασμένα ποτήρια των υπουργείων, των ΟΤΑ και της πλατείας Συντάγματος...

Ομολογουμένως κάποιες από τις εν λόγω πολιτικές μπορούν να λογισθούν τεκμηριωμένες έστω οικονομολογικώς και να υποδεικνύουν κάποιες διεξόδους. Αποδεικνύονται όμως χωρίς έρμα, καθώς προσθέτουν νέα επεισόδια στην ατέλειωτη «μυθολογική» σειρά. Έστω και εάν δεχτούμε καλές κι αγαθές όλες τις κομματικές προθέσεις, καθότι αδιέξοδη και ανούσια η καταδίκη προθέσεων, ουδόλως αποκρύβεται η αποκαρδιωτική εικόνα πίσω από τα αστεία «μετωπικά» και τις κοινοβουλευτικές καρικατούρες.

Παρά ταύτα, αντιλαμβανόμαστε πως τμήμα των πρόσφατα ηττημένων αγωνιστών αναζητούν τον αναπροσδιορισμό τους, σε απόσταση από κόμματα και πολιτικές που δοκιμάστηκαν στην πρόσφατη περίοδο. Αναζητά την επικαιροποίηση των συλλογικών δράσεων προκειμένου να διεγερθούν εκ νέου οι «καταστάσεις» στις νέες συνθήκες.

Καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με αλματώδεις εφόδους και αύξηση εκλογικών ποσοστών αλλά με βηματισμό ωρίμανσης αλλαγών, πρωτίστως «πυρηνικών».ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΧΛΑΣ


*Φωτογραφία: Σχέδιο με μολύβι της Μαργαρίτας Βασιλάκου. Η Μαργαρίτα Βασιλάκου γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με καθηγητές τους Π. Τέτση και Ν. Κεσσανλή και χαρακτική με τον Θ. Εξαρχόπουλο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ είναι μόνιμη συνεργάτης του περιοδικού λόγου και εικαστικών Νέο Επίπεδο.

 

 

πηγή : www.drasivrilissia.gr

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com