Είναι πονοκέφαλος ή ημικρανία;

2016-09-05 15:48

Stogiatroponokefaloshimikrania.jpg

Iσως δεν σε νοιάζει αν είναι πονοκέφαλος ή ημικρανία και το μόνο που θες εσύ είναι να μην πονάς.

Ωστόσο οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν διαφορές ακόμη και ως προς την αντιμετώπισή τους, οπότε καλό είναι να ξέρεις τι σου συμβαίνει. Ο Charles C. Flippen, MD, εξειδικευμένος στους πονοκεφάλους και ημικρανίες νευρολόγος διευκρινίζει και συμβουλεύει.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Εξαρτάται από το είδος του πόνου

Στον απλό πονοκέφαλο

Στον απλό πονοκέφαλο ή πονοκέφαλο τάσης συνήθως πονάει το κεφάλι και από τις δύο πλευρές και το συναίσθημα συχνά περιγράφεται σαν να σφίγγει το κεφάλι σου μία μέγγενη. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν τον απλό πονοκέφαλο σαν ένα βάρος σε όλο το κεφάλι. Ο πόνος είναι γενικά διάχυτος, αλλά αν επικεντρώνεται, αυτό συμβαίνει στους κροτάφους ή πάνω από τα μάτια.

Στην ημικρανία

Στην ημικρανία ο πόνος είναι συνήθως πιο εστιασμένος στη μία πλευρά του κεφαλιού σου και συχνά “χτυπάει” πίσω από το ένα μάτι. Ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως φωτοφοβία, δηλαδή δυσανεξία στο φως, δυσανεξία στους θορύβους και τις μυρωδιές, τάση για εμετό ή και εμετό.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Εξαρτάται από την ένταση του πόνου

Ο απλός πονοκέφαλος

Ο απλός πονοκέφαλος μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο έντονος που να μην σου επιτρέπει να συνεχίσεις κανονικά τις δραστηριότητές σου.

Η ημικρανία

Ο πόνος της ημικρανίας δεν σου επιτρέπει να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου και είναι πόνος που μπορεί να σε κλείσει για λίγες ή περισσότερες ώρες μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Θες να μάθεις αν μπορείς να προλάβεις την ημικρανία;

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Εξαρτάται από το πώς ανταποκρίνεται στα φάρμακα

Ο απλός πονοκέφαλος
Ο απλός πονοκέφαλος θα περάσει γρήγορα με ένα χάπι παρακεταμόλης ή κάποιο άλλο απλό παυσίπονο για τους πονοκεφάλους και η δράση του χαπιού θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Μετά τη λήψη παυσιπόνου είναι πιθανό να μην συνεχιστεί ο πονοκέφαλος ή να εμφανιστεί ξανά μετά από δώδεκα ή περισσότερες ώρες.
Η ημικρανία
Ο πόνος της ημικρανίας συνήθως δεν ανταποκρίνεται στα απλά παυσίπονα και χρειάζεται πιο συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα σου συστήσει ο γιατρός σου.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Εξαρτάται από την …αύρα του

Αν βλέπεις λάμψεις, κυματοειδής γραμμές, τυφλά σημεία στο οπτικό σου πεδίο ή φωτεινά στίγματα, τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από ημικρανία με αύρα. Πρόκειται για ένα είδος ημικρανίας που επηρεάζει το οπτικό σου νεύρο και παρουσιάζεται στο 20 με 30 τοις εκατό των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες.

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com