Δράση για μια Άλλη Πόλη-Τσικνοπέμπτη στο στέκι της «Δράσης»! Ψησταριά για τους φίλους της Κίνησης!

2017-02-15 09:27

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή. Mε την Τσικνοπέμπτη οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν όσες ποσότητες κρέατος τους έχουν απομείνει, ούτως ώστε να οδηγηθούν στην Κυριακή των Απόκρεων που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Έπειτα από αυτή την Κυριακή ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού.

Σημασιολογικά, η λέξη «τσικνοπέμπτη» περιέχει τον όρο «τσίκνα» που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί της κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του, ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή την ημέρα. Το ζήτημα πάντως δεν ήταν να ψηθεί το κρέας, αλλά να τσικνιστεί το σπίτι, καθώς οι μυρωδιές «ξορκίζουν το κακό» και φέρνουν κόσμο στο σπίτι! Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ποτού παραπέμπει στην ευφορία της γης και σηματοδοτεί την προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Ακολουθώντας λοιπόν την παράδοση, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου το βράδυ, στο στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια, μπαίνει ψησταριά για τους φίλους της Κίνησης, ενώ θα προσφέρεται και εκλεκτό τσίπουρο Ηπείρου, από τα αποθέματα της κουζίνας μας!

Είστε λοιπόν όλοι καλεσμένοι, για να γεμίσουμε μυρωδιές τη γειτονιά και κυρίως- για να γεμίσουμε με καλή διάθεση τις ψυχές μας, αυτήν την (διαρκώς) δύσκολη και στενάχωρη περίοδο.

Σας περιμένουμε!


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com