Άρθρο της Ε.Πική: "Πώς Μπορώ να Βοηθήσω τα Εγκαταλελειμμένα Βρέφη και Παιδιά;"

2016-03-28 17:21

Πώς μπορώ να βοηθήσω τα εγκαταλελειμμένα βρέφη και παιδιά;Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και το προσφυγικό ζήτημα συνετέλεσαν στο όλο και αυξανόμενο φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών στα μαιευτήρια. Οι μητέρες αφήνουν το «σπλάχνο» τους πίσω γιατί δεν μπορούν να του προσφέρουν όσα απαιτούνται, αφού πιθανόν να μην «εισέπραξαν» ούτε τα βασικά και οι ίδιες στη ζωή τους. Τα μωρά βρίσκονται στην πιο αθώα, κρίσιμη και ευάλωτη περίοδο ανάπτυξης και οι υποδομές δεν επαρκούν για να μεγαλώσουν ομαλά.

Η αύξηση αυτών των εγκαταλείψεων στις μέρες μας βρίσκει το κράτος μας ανέτοιμο να ανταπεξέλθει σε όσα οφείλουμε προς τα παιδιά, δηλαδή προς κάποιους από τους ενήλικες του αύριο. Υπάρχουν απλοί πολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν αλλά δεν ξέρουν τι επιλογές έχουν και δεν γνωρίζουν τους κατάλληλους φορείς.

Πρόσεξα μια μεγάλη κινητοποίηση στο facebook σχετικά με μια ανακοίνωση του μαιευτηρίου του ‘ΓΝΑ Αλεξάνδρα’, όσον αφορά τη δυσκολία τους να περιποιηθούν το μεγάλο αριθμό νεογέννητων που κατά καιρούς «ξεμένουν» εκεί. Στο άρθρο γινόταν έκκληση για βοήθεια και παρότρυναν τον κόσμο να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της Νεογνολογικής Μονάδας του νοσοκομείου (τηλ. 213-2162231). Ήρθα σε επαφή μαζί τους και ρώτησα ‘Πώς μπορώ να βοηθήσω;’. Απάντησαν ‘Στέλνοντας πάνες νούμερο 3 και 4, κρέμες για συγκάματα και βρεφικά αφρόλουτρα’. Συχνά η απάντηση που ψάχνουμε είναι απλώς ένα τηλεφώνημα μακριά…

Άλλος τρόπος να προσφέρετε είναι η εθελοντική προσφορά εργασίας. Ο οργανωμένος εθελοντισμός, πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα σήμερα, πιθανόν λόγω της συνειδητοποίησης ότι η αλλαγή ξεκινάει από το καθένα ξεχωριστά και ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα. Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ, που χρειάζονται «χέρια» να προσφέρουν ό,τι μπορούν, όπως βοήθεια στις δράσεις τους ή τη φροντίδα των παιδιών.

Αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά στα ακόλουθα τηλέφωνα:

  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηλ. για την Αθήνα 2103306140
  • «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ», τηλ. 2132015702
  • «Κιβωτός του Κόσμου», τηλ. 210 5141953.

Η κοινωνική υπηρεσία του μαιευτηρίου (μέσω του τηλ. Κέντρου 213-2162000) με ενημέρωσε ότι το ‘Κέντρο Φροντίδας Παιδιού Μητέρα’ και το ‘Αναρρωτήριο Πεντέλης’, που είναι τα αρμόδια ιδρύματα για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων βρεφών, σε κάποιες φάσεις δεν έχουν δυνατότητα να αναλάβουν περισσότερα παιδιά. Ένας τρόπος να ελαττωθεί ο αριθμός των παιδιών εκεί είναι να πληθύνουν οι υιοθεσίες και οι ανάδοχες οικογένειες.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρόωρη επαφή με τη στέρηση και την απουσία, καθώς και η ανεπαρκής κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών του παιδιού στη συνέχεια, ελλοχεύει κινδύνους για τη μελλοντική του ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, δεν αρκούν οι υπερ-προσπάθειες από τις μαίες. Τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται ώριμες και συνειδητοποιημένες μανούλες και οικογένειες.

Από την άλλη μεριά, πολλά άτομα σήμερα δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και παλεύουν με τεχνητά, πανάκριβα και επικίνδυνα μέσα για να τα καταφέρουν. Κάποιοι από αυτούς θα ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν αλλά αποθαρρύνονται από το χρόνο αναμονής ή την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. 

Πώς μπορώ να βοηθήσω τα εγκαταλελειμμένα βρέφη και παιδιά;

Η κρατική διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα διαρκεί 3 με 6 έτη και στο ‘Κέντρο Φροντίδας Παιδιού Μητέρα’ (τηλ. 213-2015792) πραγματοποιείται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στις 11π.μ. σχετική ενημέρωση. Εκκλήσεις για συντόμευσή της αποδείχθηκαν μάταιες μέχρι στιγμής. Μόνο οι πάσχοντες από χρόνια και έντονα ψυχικά ή σωματικά νοσήματα δεν μπορούν να υιοθετήσουν. Δεν αποκλείονται υποψήφιοι θετοί γονείς με βάση την κατάστασή τους - οικονομική (όπως χωρίς ιδιόκτητη κατοικία) και οικογενειακή (όπως ανύπαντροι, διαζευγμένοι ή ήδη γονείς).

Ο χρόνος αναμονής είναι πιο πολύ σύντομος σε περιπτώσεις που ο επίδοξος θετός γονέας μπορεί να βρει στα μάτια ενός «ξεχασμένου» ή ιδιαίτερου παιδιού την ολοκλήρωση της ευτυχίας του. Αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να απευθυνθείτε και στην Παιδόπολη «Άγιος Αντρέας», που φιλοξενεί παιδιά 3 έως 12 ετών (τηλ. 2109811067). Αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε παιδί με χρόνιο νόσημα ή ειδικές ανάγκες, μπορείτε να απευθυνθείτε και στη μονάδα κοινωνικής φροντίδας παιδιού ‘Αναρρωτήριο Πεντέλης’, πρώην ΠΙΚΠΑ (τηλ. 2132059800).

Κατά πολύ συντομότερες χρονικά είναι οι ιδιωτικές υιοθεσίες που επιτρέπονται μέσω νομικών διαδικασιών. Πραγματοποιούνται μέσω άμεσης συνεννόησης φυσικού και θετού γονέα ή, συχνότερα, μέσω διαμεσολαβητών, όπως γυναικολόγων-μαιευτήρων. Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε βρέφη, συνήθως από την Βουλγαρία, που δεν είναι εγκαταλελειμμένα αλλά που η μητέρα τους δεν σκοπεύει να τα μεγαλώσει. Οι διακρατικές υιοθεσίες επιτρέπονται αλλά κάποιες φορές είναι εξίσου χρονοβόρες με τις κρατικές.

Άλλη εναλλακτική είναι να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας, δηλαδή να φιλοξενεί προσωρινά ή μόνιμα ένα παιδί, το οποίο δεν μπορούν να φροντίσουν οι γονείς του. Στο πρόγραμμα αναδοχής του κέντρου βρεφών ‘Η Μητέρα’ (τηλ. 2132015787) αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν κάποια έξοδα του παιδιού και η Παιδόπολη «Άγιος Αντρέας» (τηλ. 2109811067) δηλώνει ότι παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη  κάθε επιπέδου για τους ανάδοχους γονείς. Το δημοτικό βρεφοκομείο «Αγ.Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310940057) καθιέρωσε την τοποθέτηση των βρεφών σε οικογένειες οι οποίες θα τα υιοθετήσουν όταν ένας από τους γονείς συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας του.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν επιλογές για όσους θέλουν να προσφέρουν με αγάπη όπως και όσο επιθυμούν. Προσφέροντας βελτιώνουμε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας κόσμο…

ΕιρήνηΠική, BSc, MA, PhD (Cand.), Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχοθεραπεία

Διευθύνσεις: (1) Ειρήνης 68, Αγ.Παρασκευή, Αθήνα - (2) Ιπποκράτους 44, Αθήνα (κέντρο)

Professional Page: https://www.facebook.com/eirini.piki

Τηλ. 6937132921, 2106084499, Email: eirini.piki@gmail.com

Skype Name: eirinipiki

 

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com