Αμυγδαλεκτομή: Βελτιώνει τον ύπνο των παιδιών;

2017-01-23 08:23

tonsillectomyromanou.jpg

Σε αυτό το ερώτημα επεχείρησαν να απαντήσουν με μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, οι οποίοι, σε σύνολο 11 μελετών, βρήκαν πως στις 3 από αυτές, τα παιδιά που είχαν υποστεί αμυγδαλεκτομή εμφάνιζαν μείωση κατά 4,81 βαθμούς στον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας.


Ο καθηγητής Chinnadurai και οι συνεργάτες του σημείωσαν ότι η αλλαγή αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά μπορεί να μην μπορεί να μην μπορεί να γίνει εμφανής σε παιδιά με ήπια ή μέτρια υπνική άπνοια.
Τέσσερις από τις συνολικά 11 μελέτες της μετα-ανάλυσης εξέτασαν την ποιότητα ζωής των παιδιών που έκαναν αμυγδαλεκτομή, έναντι εκείνων που δεν έκαναν και βρήκαν ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τα παιδιά που είχαν χειρουργηθί- είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με την ομάδα που δεν είχε χειρουργηθεί.
Τρεις μελέτες εξέτασαν τις συμπεριφορικές αντιδράσεις των παιδιών και διαπιστώθηκαν επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στα παιδιά που είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή, σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν υποβληθεί.
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας του παιδιού θα πρέπει να αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για να αποφασιστεί αν το παιδί θα πάει στο χειρουργείο ή θα παρακολουθηθεί στενά. Σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης είναι και οι επαναλαμβανόμενς λοιμώξεις στις αμυγδαλές- αν είναι περισσότερες από τρεις τον χρόνο, συστήνεται αμυγδαλεκτομή. Μάλιστα οι ειδικοί στις ΗΠΑ συστήνουν, πριν την αμυγδαλεκτομή, οι ασθενείς να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε μία μελέτη ύπνου, πριν το χειρουργείο.

Τυχαιοποιημένη μελέτη πάντως, έδειξε ότι ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων μετά την αμυγδαλεκτομή μειώθηκαν κατά 3,5, σε διάστημα δύο ετών.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com