Αιμορροΐδες: ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση-θεραπεία;

2017-09-06 10:11

1_Haemo.jpg

Οι αιμορροΐδες είναι ίσως η πιο γνωστή και μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του πρωκτού. Πρόκειται για νόσο που είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους.

Υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό συμβάλλοντας στην εγκράτεια των κοπράνων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία των αιμορροΐδων

Η θεραπεία των αιμορροΐδων εξαρτάται από το είδος δηλαδή αν μιλάμε για εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες, τον βαθμό και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν. Ανάλογα μ την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Συντηρητική αγωγή

Αφορά σε αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού εκτός και παρουσιάζουν θρόμβωση.

Η συντηρητική αγωγή συνίσταται κυρίως στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Όπως είναι φυσικό απαιτεί αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς η οποία και θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυσικές ίνες και νερό. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Επιπλέον συστήνεται αύξηση της σωματικής δραστηριότητες. Ως καταλληλότερη μορφή άσκησης προτείνεται η αεροβική όπως το κολύμπι και το περπάτημα.

Σημαντική είναι επίσης η καλή υγιεινή της περιοχής. Προτείνεται ο καθαρισμός με δροσερό νερό και σαπούνι, χωρίς τη χρήση χαρτιού.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές και σε κάποιες περιπτώσεις φάρμακα που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Η Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται σε περιπτώσεις αιμορροΐδων των δύο τελευταίων σταδίων και σε περίπτωση θρόμβωσης ή αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής σε αιμορροΐδες μικρότερου βαθμού.

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την πραγματική θεραπεία των αιμορροΐδων δίνοντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Η σύγχρονη ιατρική έχει στα χέρι της πλέον ανώδυνες και αναίμακτες μεθόδους θεραπείας του παραπάνω προβλήματος. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου κρίνεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι υπόσχονται πολύ μικρότερη ταλαιπωρία και γρηγορότερη ανάρρωση.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com