Αιμορροίδες: Αίτια και αντιμετώπιση

2018-02-02 16:26

mousiolis_aimorroides.jpg

Ασθένεια γνωστή από την αρχαιότητα (1700 π.χ) από έναν Αιγυπτιακό πάπυρο.

•    Ένας στους τρείς θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του, με τα ποσοστά να εκτινάσσονται από 45-65 ετών.
•    Οι αιμοροίδες αποτελούν ημιτονοειδείς αγγειακές δομές (αρτηριοφλεβικές διόδους) στην κοπροδόχο λήκυθο που βοηθούν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση.
•    Γίνονται παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται, μας λέει ο κύριος Δημήτρης Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός.                                          

ΤΥΠΟΙ: Εσωτερικές και Εξωτερικές
Οι εσωτερικές εμφανίζονται πάνω από την κτενιαία γραμμή. Προκαλούν συνήθως ανώδυνη ορθική αιμορραγία.

Ταξινόμηση:
Α΄ βαθμού-χωρίς πρόπτωση, μόνο εξέχοντα αιμοφόρα αγγεία.
Β΄ βαθμού-πρόπτωση κατά την αφόδευση, αλλά άμεση αυτόματη ανάταξη
Γ΄ βαθμού-πρόπτωση που απαιτεί χειροκίνητη μείωση
Δ΄ βαθμού-πρόπτωση χωρίς τη δυνατότητα χειροκίνητης ανάταξης.  

Οι εξωτερικές εμφανίζονται κάτω από την κτενιαία γραμμή, καλύπτονται από πρωκτικό δέρμα και προκαλούν λίγα συμπτώματα κυρίως αν σχηματιστεί θρόμβος, όπως πόνο και οίδημα στην περιοχή.

Βεβαιώς άλλες συχνές παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα ή του παχέως εντέρου μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροίδες.
Για το λόγο αυτό η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή (κλινική εξέταση) και με τη βοήθεια σύγχρονων διαγνωστικών μέσων.

ΑΙΤΙΑ

Δυσκοιλιότητα(δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες)
Παχυσαρκία(έλλειψη σωματικής άσκησης)
Αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη,ασκίτης)
Απουσία βαλβίδων εντός των αιμοροίδικών φλεβών
Γήρας

Η πυροδότηση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων γίνεται κυρίως από διαταραχές της εντερικής λειτουργίας, δυσκοιλιότητα και παραμονή στην τουαλέτα (προσπάθειες αφόδευσης) για περισσότερο από πέντε λεπτά, τη διάρροια, την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Είναι βέβαιο ότι η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή, το άγχος, η χρήση οινοπνεύματος και καρυκευμάτων, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, επιβαρύνουν την κατάσταση των αιμορροιδων. Θεωρείται ότι και κληρονομικοί παράγοντες ενέχονται στην παθογένειά τους.
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
Αιμορραγία
Κνησμός
Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ                                                                                                      

  • Διορθωτική αιμορροΐδική απαγγείωση - Haemorrhoidal Artery Ligation (THD ή HAL)

  • Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία

  • Χρήση υπερήχου Ντόπλερ

  • Εντοπίζει με ακρίβεια την αρτηριακή εισροή αίματος

  • Πρωτοποριακή ανώδυνη μέθοδος θεραπείας

  • Αποκατάσταση αυτών των αρτηριών και συρραφή της πρόπτωσης του ορθού στη φυσιολογική θέση με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων

  • Λιγότερες επιπλοκές

  • Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού

  • Άμεση επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα και στις καθημερινές δραστηριότητες την επομένη

  • Ένδειξη και για τους τέσσερεις βαθμούς αιμορροίδοπάθειας

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση στις αιμορροΐδες.

Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται.
                        
Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο κοπής (π.χ. laser). H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγούσων αιμορροϊδων η μέθοδος των υπερήχων ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.
 
Η άγνοια και o φόβος οδηγούν πολλές φορές τον ασθενή στο να αποκρύπτει το πρόβλημα από τον ιατρό. Αποδίδει δε, αυθαίρετα, οποιοδήποτε σύμπτωμα από την περιοχή του πρωκτού στις αιμοροιδες με αποτέλεσμα πιθανούς κινδύνους από τη μη έγκαιρη διάγνωση άλλων πιο σοβαρών παθήσεων. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι για να διαγνωσθεί η νοσος των αιμοροιδων, είναι απαραίτητη η εξέταση του ασθενούς από ιατρό. Δεν σχετίζονται όλα τα συμπτώματα από τον πρωκτό με τις αιμορροιδες, όλα τα παραπάνω, μπορούν να υπάρξουν και σε πληθώρα άλλων νόσων, πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνων. Ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο έλεγχος του εντέρου μπορεί να γλιτώσουν τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και κινδύνους.

 

 

πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com