5 μύθοι για την εγκυμοσύνη

2016-03-24 17:06

pregnant

Σε περίπτωση που είστε έγκυος, είναι σίγουρο πως θα έχετε ακούσει διάφορες ιστορίες από τις γιαγιάδες, μερικές από τις οποίες είναι πολύ διασκεδαστικές. Για παράδειγμα θα έχετε ακούσει πως αν η κοιλιά σας είναι στρογγυλή κυοφορείτε αγόρι, ενώ αν είναι μυτερή κυοφορείτε κορίτσι. (Φυσικά αυτό δεν ισχύει, όμως οι γιαγιάδες μας δεν είχαν υπερηχογράφημα.)

Όμως δεν είναι όλοι οι μύθοι για την εγκυμοσύνη διασκεδαστικοί. Μερικοί μύθοι απλά δημιουργούν περισσότερο, αναίτιο άγχος, ενώ άλλοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του μωρού. Αυτοί είναι οι πέντε πιο σημαντικοί μύθοι:

Τρώτε για δύο

Προσπαθείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να διπλασιάσει τις μερίδες φαγητού που καταναλώνει; Όχι τόσο γρήγορα! Φυσικά τρώτε για δύο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να τρώτε δύο μερίδες που καταναλώνει ένας ενήλικας. Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος χρειάζεται μόνο 300 έξτρα θερμίδες την ημέρα για την ανάπτυξη του μωρού, οι οποίες υπάρχουν σε ένα ποτήρι γάλα ή μισό σάντουιτς.

Μην πίνετε καφέ

Πολλές γυναίκες ενώ απολαμβάνουν να πίνουν τον πρωινό καφέ τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως, τον αποφεύγουν διότι πιστεύεται ότι μπορεί να προκληθεί αποβολή ή πρόωρος τοκετός. Αυτή η υπόθεση δεν έχει ισχύ, καθώς δεν έχει αποδειχθεί. Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καφεΐνη και  στον πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, αν η έγκυος γυναίκα καταναλώνει λιγότερο από 200 ml καφεΐνης την ημέρα, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις αυξημένου κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Μην πετάτε με αεροπλάνο

Πιστεύεται πως η πτήση με αεροπλάνο μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές, επειδή η έγκυος εκτίθεται σε ακτινοβολία εξαιτίας των μηχανημάτων ασφαλείας που έχουν ακτίνες-Χ και του υψηλού υψόμετρου. Όμως, σύμφωνα με ερευνητές, το ποσοστό ακτινοβολίας στο οποίο εκτίθεται μια έγκυος γυναίκα στα μηχανήματα ασφαλείας και κατά την διάρκεια της πτήσης, είναι ελάχιστο και δεν διαπερνά το σώμα με αποτέλεσμα η επίδραση του να είναι μηδαμινή.

Μην τρώτε ψάρι

Αντίθετα, καταναλώνοντας δύο μερίδες ψάρι κατά την διάρκεια της εβδομάδας βελτιώνεται η υγεία και της μαμάς και του μωρού. Ψάρια κρύου νερού, συγκεκριμένα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού.

Αποφύγετε το σεξ

Πολλές γυναίκες χάνουν κάθε διάθεση για σεξ, όταν μένουν έγκυες, και για εκείνες το να αποφεύγουν τις πολύ στενές επαφές με το σύντροφό τους είναι αναγκαίο και θεμιτό. Άλλες, όμως, έχουν την ίδια (ή και μεγαλύτερη) ερωτική διάθεση και, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που να το απαγορεύει, μπορούν να κάνουν σεξ όποτε το επιθυμούν. Το έμβρυο δεν κινδυνεύει, αφού ο κόλπος είναι ελαστικός, με αποτέλεσμα το σημείο όπου φτάνει το πέος να απέχει αρκετά εκατοστά από τον τράχηλο. Εκεί, υπάρχει ένα κάλυμμα από βλέννα, ώστε να μην μπορούν να περάσουν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί στη μήτρα και να βλάψουν το έμβρυο, το οποίο βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο, που είναι ειδικά σχεδιασμένος για να διαμορφώνει ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον.

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com