Καθαρό νερό για ψηλά παιδιά.

2013-08-04 02:23
D5AC8EF13FCC6680E34AD69EECAFBE71.jpg

  Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι φαίνεται να επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, σύμφωνα με έρευνα.

Μπορεί εμείς να την θεωρούμε δεδομένη, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου –όχι απαραίτητα μακριά από εμάς- η πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής δεν είναι πάντα εφικτή.

Ανασκόπηση σε στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνει ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών, που ζουν σε νοικοκυριά όπου τηρούνται οι συγκεκριμένες συνθήκες έχουν μια αύξηση στο ύψος τους, που φτάνει περίπου το 0,5 εκατοστό. Τα στοιχεία που μελετήθηκαν, αφορούσαν σχεδόν 10.000 παιδιά και προήλθαν από την ανασκόπηση Cochrane, της οποίας ηγήθηκαν η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και η φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid.

Μάλιστα, ο δρ. Alan Dangour, διατροφολόγος στο LSHTM, δήλωσε ότι η παροχή καθαρού νερού και η καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι θάνατοι από συμπτώματα, όπως η διάρροια, και ότι για πρώτη φορά ανάλυση δείχνει ότι οι παραπάνω παροχές μπορεί να έχουν ένα μικρό, αλλά σημαντικό, αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης βρόμικου νερού, διάρροιας και μειωμένης σωματικής ανάπτυξης είναι σαφής, καθώς οι επαναλαμβανόμενες ασθένειες στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσουν την τελευταία.

Τέλος, σημείωσε ότι «μπορεί το μισό εκατοστό να μην ακούγεται πολύ, αλλά η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με μείωση του νανισμού κατά περίπου 15%, πράγμα αρκετά σημαντικό».

Πηγή: vita.gr