Βετεράνος-Ο άρχοντας και οι ...Στρατηγοί του κάμπου

2013-02-05 01:07

Η φυσιογνωμία του Βαγγέλη Μπούτα δεσπόζει και σε αυτές τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν ως επίκεντρό τους τη Θεσσαλία. Είναι ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας του κάμπου... Οι δεξιοί «καπεταναίοι», με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί στο παρελθόν -

αναγκαίο κακό στο επαναστατικό προτσές- ένας ένας είτε «λύγισαν υπό το βάρος της ταξικής πάλης» είτε τους «ξωπέταξε το κίνημα», ενώ μερικοί βολεύτηκαν σε άλλα αξιώματα.


Ο «γαλάζιος» Θανάσης Κοκκινούλης, μετά το κάζο της χρεοκοπίας της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, εξαφανίστηκε. Η φιλοδοξία του να γίνει, με «φωτοστέφανο» σύγχρονου Μαρίνου Αντύπα, δήμαρχος του Κιλελέρ δεν ευοδώθηκε. Οι αγρότες φαίνεται ότι δεν εκτίμησαν τους αγώνες του... Ο διάδοχος και «πουλέν» του Χρήστος Σιδερόπουλος, που το 2009 πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των Τεμπών, αισθάνεται μια χαρά πλέον στην πολυθρόνα του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας. Οταν την περασμένη εβδομάδα έκανε την εμφάνισή του στο μπλόκο της Νίκαιας δεν του έδωσε κανείς σημασία και μάλιστα κάποιοι τον αποδοκίμασαν. Ο τρίτος των ιστορικών «μπλε πολέμαρχων», Θανάσης Νασίκας, εγκατέλειψε και αυτός τα τρακτέρ, έγινε για ένα διάστημα δήμαρχος Τυρνάβου, μετά βρέθηκε να καλλιεργεί πεδιάδες στη... Ρουμανία και τώρα απέχει από τον συνδικαλισμό.


Οι ισορροπίες άλλαξαν στον κάμπο. Η παλιά αγροτοσυνδικαλιστική φρουρά έφυγε. Ο μόνος που μπορεί και κινητοποιεί συντεταγμένα τρακτέρ είναι ο «στρατηγός Μπούτας». Οι άλλοι πολιτικοί χώροι απλώς δεν υπάρχουν ή συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μεμονωμένα. Οι δυνάμεις της Καρδίτσας, επικράτειας του Βαγγέλη Μπούτα, υπερτερούν συντριπτικά σε τρακτέρ στην κινητοποίηση της Νίκαιας, με πυρήνα τους αγρότες του Παλαμά και του Προαστίου, οι σύλλογοι των οποίων πρόσκεινται στο ΚΚΕ.


Προετοιμασία διαδόχων


Ο τελευταίος των «ιστορικών καπεταναίων» του θεσσαλικού κάμπου δεν ανεβαίνει πλέον στα τρακτέρ, ούτε κάνει βουκολικές εμφανίσεις με την περίφημη μάλλινη κάπα του. Ούτε ο Ζούκοφ, ούτε ο Ροκοσόφκσι, άλλωστε, επέβαιναν σε άρματα μάχης στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών στο Κουρσκ ή τις πεδιάδες της Πολωνίας. Κινείται με το μπορντό Passat, κατευθύνει από τα «μετόπισθεν» την κινητοποίηση αφήνοντας να δρέψει τις επικοινωνιακές δάφνες η νέα γενιά «ταξικών αγωνιστών», με τους «λοχαγούς» ομοϊδεάτες του Κώστα Τζέλλα και Ρίζο Μαρούδα να κάνουν επιτυχώς το παιγνίδι μέσω της τηλεοπτικής κάμερας.


Εξάλλου, η πάγια κομματική πρακτική επιβάλλει σε κάθε στέλεχος να προετοιμάζει τον διάδοχό του και ο πιστός στο κόμμα (ΚΚΕ) Βαγγέλης Μπούτας δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά αισθανόμενος ότι οδεύει προς τη δύση της αγροτοσυνδικαλιστικής του διαδρομής και κάποιοι πρέπει να τη συνεχίσουν. Αφήνει από τώρα τα -κατά παράφραση της ρήση του Μάο- «συνδικαλιστικά λουλούδια» να ανθίσουν στον κάμπο...


Οι αγρότες της Θεσσαλίας βγήκαν στην εθνική οδό για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, όμως για τον Βαγγέλη Μπούτα και τους συντρόφους τους αποτελεί ύψιστο καθήκον η περιφρούρηση του «αγωνιστικού ταξικού περιεχομένου» των κινητοποιήσεων που κατ' αυτούς απειλείται να υπονομευθεί από τον ρεφορμισμό του... ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να εμπλακεί ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις στον κόμβο της Νίκαιας, μόνο με χαρά δεν πλημμυρίζει τους οργανωτές, αν και όπως μεταδίδουν δεν τους ενοχλεί η κάθοδος μεμονωμένα αγροτών προσκείμενων ή και οργανωμένων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φτάνει να μη μεταδίδεται η εντύπωση ότι αμφισβητείται η ηγεμονία του ΚΚΕ.


Μεταξύ σοβαρού και αστείου, στους στρατοπεδευμένους αγρότες κυκλοφορεί ανέκδοτο που λέει: «Ε ρε και να σκάσει μύτη ο Τσίπρας, να δείτε τι έχει να γίνει...». Τι μπορεί ενδεχομένως να συμβεί; Πιθανότατα ό,τι έγινε το 1996 - 1997, όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θέλησε να επισκεφθεί τον ελεγχόμενο από το ΚΚΕ μπλόκο της Βιοκαρπέτ. Ο Βαγγέλης Μπούτας όρισε την ίδια ώρα και ημέρα σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών στην Ιτέα Καρδίτσας! Μια γεύση πήρε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής επισκεπτόμενος τον κόμβο της Νίκαιας: ο σκληρός πυρήνας τού γύρισε την πλάτη. Κάποιες προκηρύξεις συμπαράστασης που κυκλοφόρησαν με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ τις κατάπιε το μαύρο σκοτάδι, προτού πέσουν καν στο οδόστρωμα.


Εφημ. Καθημερινή

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com